Utredning föreslår ändringar i villkoren för expertskatt – högre avdrag, mer forskning & utveckling
Utredning föreslår ändringar i villkoren för expertskatt – högre avdrag, mer forskning & utveckling
Hur kan Sverige bli mer attraktivt för internationell kompetens inom forskning och utveckling? En ny statlig utredning föreslår förändringar i reglerna för expertskatt – med syfte att förenkla tillämpningen, höja avdraget, öka förutsebarheten och bättre rikta skattelättnaden mot personer som jobbar med FoU.
Den 15 januari i år presenterades en ny utredning gällande skatteincitament för forskning och utveckling i Sverige. Syftet med utredningen var att undersöka om det fanns möjligheter till förbättringar i två befintliga svenska skatteincitament för att öka investeringarna i forskning och utveckling i Sverige. En av dessa incitamentet är expertskatten som är menat att locka utländsk kompetent arbetskraft till Sverige. Utredningen har nu kommit med ett förslag som har skickats på remiss och utredningen föreslår att samtliga ändringar ska träda i kraft den 1 januari 2026.
Vad innebär nuvarande regler om expertskatt?
Enligt de nuvarande reglerna för expertskatt behöver en utländsk anställd som kvalificerar sig för systemet endast betala skatt på 75 % av sin lön under de första sju åren i Sverige. Skattelättnaden gäller också för arbetsgivaren då enbart 75 % av den anställdes lön är underlag för arbetsgivaravgifter.
För att vara berättigad måste en anställd uppfylla ett av följande kriterier:
- Löneregeln: Månadslönen måste överstiga 1,5 gånger prisbasbeloppet (88 200 SEK per månad år 2025)
- Kompetensregeln: Personen måste vara expert eller forskare med sådan specialistkunskap som är svår att rekrytera i Sverige, eller inneha en strategisk eller ledande position i företaget (nyckelperson)
Föreslagna förändringar av expertskatten
- Skattelättnaden ökas från 25 % till 30 %.
- Kompetensregeln föreslås förenklas och förtydligas så att skattelättnad endast beviljas för personer vars arbete huvudsakligen rör forskning och utveckling och som innehar en doktorsexamen eller motsvarande erfarenhet relevant för arbetsuppgifterna.
- Kravet på att det ska finnas betydande svårigheter att rekrytera personer med motsvarande kompetens i Sverige tas bort.
- Möjligheten för experter och andra nyckelpersoner att få expertskatt enligt kompetensregeln slopas.
- Ansökningstiden utökas från tre till sex månader.
- Sökanden får inte ha varit bosatt i Sverige under de senaste tio åren, istället för tidigare fem år.
- Begränsningen om att svenska medborgare inte kan ansöka tas bort.
- En tidsbegränsning införs för den sjuåriga skattelättnaden. Det innebär att en person kan endast använda sig av en sjuårsperiod, även om denne lämnar Sverige och återkommer räknas detta till samma sjuårsperiod som då återupptas.
- Beloppsregeln föreslås utgå från inkomstbasbeloppet istället för nuvarande prisbasbelopp och fastställas till 1,1 inkomstbasbelopp. Med 2025 års inkomstbasbelopp motsvarar det 88 660 SEK.
Våra synpunkter på de föreslagna förändringarna av expertskatten
Vår bedömning är att de föreslagna förändringarna är positiva. Höjningen av skattelättnaden är välkommen, då den bättre motsvarar internationella standarder för liknande skatteförmåner. Förlängningen av ansökningsperioden och borttagandet av begränsningen för svenska medborgare är också positiva förändringar, som sannolikt kommer att öka användningen av skattelättnaden.
Förenklingen och förtydligandet av kompetensregeln välkomnas också eftersom regeln som den varit hittills varit svårtillämpad och oförutsägbar. Att lönekravet enligt beloppsregeln dessutom har sänkts sedan 1 januari 2025 innebär att fler nyckelpersoner och experter som inte arbetar med forskning och utveckling ändå fortsatt kan beviljas expertskatt, men med ersättningsnivån som grund.
Slopandet av rekryteringskravet innebär vidare en lättnad i beviskrav, då det har varit otydligt i sin tillämpning.
Ute på remiss
Utredningen ligger nu ute på remiss och remissvaren ska vara inlämnade senast den 9 maj 2025. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och planerar att komma med uppdateringar på vad som händer med lagförslaget.
- Läs även vår artikel om utredningens andra förslag, gällande förändringar av reglerna om forskningsavdrag: Skatteincitament för innovation ses över – förslag om ändringar i forskningsavdraget