Ändringar i klassificering och värdering av finansiella instrument

International Accounting Standards Board (IASB) publicerade i maj 2024 ändringar i IFRS 9 Finansiella instrument och IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar, vilket kan påverka hur företag redovisar och värderar sina finansiella instrument.

Ändringarna innebär bland annat; 
  1. ett förtydligande kring när finansiella tillgångar och finansiella skulder ska redovisas respektive bokas bort med ett nytt undantag för betalningar som hanteras via elektroniska betalningssystem
  2. ett förtydligande och vägledning för att bedöma om en finansiell tillgång möter ”solely payments of principal and interests” (SPPI) kriterierna 
  3. nya upplysningskrav för vissa finansiella instrument som är villkorade av händelser som kan förändra tidpunkten och beloppen för framtida kassaflöden (till exempel uppfyllande av vissa hållbarhetsmål)
  4. uppdaterade upplysningskrav för egetkapitalinstrument som redovisas till verkligt värde via övrigt totalresultat
 

Ändringar i IFRS 9 Finansiella instrument

Tidpunkt för redovisning och bortbokning av finansiella tillgångar och skulder
Kortfattat innebär ändringen ett förtydligande för när en finansiell tillgång och finansiell skuld ska tas upp respektive bokas bort i företagets balansräkning, med en möjlighet för företaget att tillämpa ett redovisningsprincipval för betalningar som sker via elektroniska betalningssystem (se nedanför).

Generellt gäller att en finansiell tillgång och finansiell skuld ska redovisas första gången det datum då företaget blir part i instrumentets avtalsbestämmelser. En finansiell tillgång ska bokas bort det datum då rättigheterna till kassaflöden förfaller eller tillgången överförs, en finansiell skuld ska bokas bort på likviddagen (det vill säga det datum då skulden upphör eller på annat sätt kvalificerar sig för borttagande från balansräkningen).

Ändringarna för IFRS 9 tillåter en enhet att boka bort en finansiell skuld, eller del av den, som regleras i kontanter via ett elektroniskt betalningssystem innan likviddagen om vissa kriterier uppfylls.

För att en finansiell skuld ska få bokas bort från balansräkningen före likviddagen ska företaget inte ha:
  • någon praktisk möjlighet att dra tillbaka, stoppa eller annullera betalningsinstruktionen
  • någon praktisk möjlighet att få tillgång till de kontanter som avser reglera skulden
  • betydande avvecklingsrisk förknippad med det elektroniska betalningssystemet
 
Bedömning om en finansiell tillgång omfattas av SPPI kriterierna

För att en finansiell tillgång, enligt IFRS 9, ska kunna klassificeras till upplupet anskaffningsvärde ska tillgången ge upphov till kassaflöden som endast är betalningar av kapitalbelopp och ränta på det utestående kapitalbeloppet (SPPI). Om dessa kriterier inte uppfylls måste tillgången värderas till verkligt värde. 

För finansiella tillgångar där till exempel räntan är beroende av om den underliggande tillgången möter vissa villkorade händelser såsom t.ex. specifika ESG mål, tydliggör nu ändringen från IASB att SPPI kriterierna under vissa förutsättningar fortsatt kan mötas även om lånevillkoren påverkar tidpunkten och beloppen för de kontraktuella kassaflödena. Detta innebär ett tydliggörande att det är vad långivaren kompenseras för som är avgörande. Om långivaren kompenseras för något annat än lånerisk och kostnader relaterat till den finansiella tillgången så utgör transaktionen normalt inte ett typiskt lånearrangemang och faller därmed utanför SPPI testet För att göra denna bedömning behöver därför företag bedöma olika scenarier för hur villkorade händelser kommer utfalla.

 

Ändringar i IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar

Upplysningar om finansiella instrument med särskilda villkor 
Innehavare av finansiella instrument med villkor som kan ändra kassaflödena avseende tidpunkt och belopp på grund av händelser som inte direkt är relaterade till förändringar i den grundläggande lånerisken omfattas i och med ändringen i IFRS 7 av utökade upplysningskrav (till exempel lån som är villkorade av vissa hållbarhetsmål).
 
De nya upplysningskraven innebär att företag ska lämna upplysningar avseende: 
  • beskrivning av den eventuella händelsen 
  • möjliga förändringar i avtalsenliga kassaflöden – t.ex. omfattningen av möjliga förändringar 
  • det redovisade bruttovärdet av finansiella tillgångar och upplupet anskaffningsvärde för finansiella skulder för respektive finansiell tillgång och skuld som omfattas av villkorade händelser 

Företag som innehar denna typ av finansiella instrument behöver analysera och bedöma en lämplig nivå för att uppfylla de nya upplysningskraven för respektive finansiellt instrument. För många företag blir denna typ av instrument allt vanligare och det är därför viktigt att tidigt ta hänsyn till de redovisningsmässiga kraven som ställs i samband med denna typ av kontrakt.

 

Upplysningar om egetkapitalinstrument som redovisas till verkligt värde via övrigt totalresultat 
I korthet innebär ändringarna att företag ska presentera verkligt värdeförändringen för dessa instrument separat för: 
  • Verkligt värde vinst eller förlust relaterad till investeringar som avyttrats under rapporteringsperioden 
  • Verkligt värde vinst eller förlust relaterad till investeringar som innehas vids slutet av rapporteringsperioden
 

Tillämpning av ändringarna

Ändringarna ska tillämpas av företag som redovisar enligt IFRS® redovisningsstandarder för perioder som påbörjas 1 januari 2026 eller senare (tidigare tillämpning är tillåten). Ändringarna ska tillämpas retroaktivt där eventuella skillnader i de tidigare redovisade beloppen ska redovisas i ingående balanserat resultat. Omräkning av jämförelseperioder är inget krav.

Om ni omfattas av förändringarna i IFRS 9 och IFRS 7 och vill diskutera tillämpningen av dessa för er verksamhet så finns vi på BDO tillgängliga för vidare vägledning.