Det nya Öresundsavtalet – ökad flexibilitet för pendlarna

Från och med årsskiftet träder det nya Öresundsavtalet i kraft, vilket ger större flexibilitet för tusentals pendlare mellan Sverige och Danmark. Avtalet anpassar sig till det förändrade arbetslivet, där distansarbete blivit en naturlig del av vardagen, och innebär förenklade regler för både beskattning och socialförsäkring. Här är de viktigaste nyheterna och vad de betyder både för arbetsgivare och pendlare i Öresundsregionen.

Öresundsregionen, som binder samman Sverige och Danmark, har länge varit en central plats för arbetskraftens rörlighet mellan länderna.

Pandemin och dess efterverkningar har haft en stor inverkan på arbetslivet och gjort distansarbete allt vanligare. Många Öresundspendlare har under denna period arbetat hemifrån mer än tidigare, vilket har påverkat deras möjligheter att uppfylla de ursprungliga kraven i Öresundsavtalet.

Både Sverige och Danmark har nu antagit det nya avtalet som träder i kraft den 1 januari 2025. Det nya Öresundsavtalet medför flera förändringar som gynnar både pendlare och deras arbetsgivare.

 

 Huvudsakliga förändringar i det nya Öresundsavtalet

Fler pendlare över sundet får nu möjlighet att arbeta hemifrån eller på annan plats under mer flexibla former utan att deras skattesituation förändras genom följande huvudsakliga ändringar: 
  • Hela lönen beskattas i det land där individen är anställd och normalt arbetar, förutsatt att minst 50% av arbetet utförs i detta land över en tolvmånadersperiod. Resterande arbete kan utföras i bosättningslandet eller i ett tredje land om det rör tjänsteresor eller liknande arbete av tillfällig natur. 
  • Det krävs inte längre att arbetet i bosättningslandet utförs från hemmet.
  • Arbetsgivare till anställd som uppfyller villkoren i Öresundsavtalet kommer inte vara skyldigt att göra skatteavdrag i den anställdes bosättningsland.
  • Även anställda inom det offentliga kommer att omfattas av det nya regelverket.
 

Större flexibilitet med längre bedömningsperiod

Genom att utöka perioden för bedömning till tolv månader samt göra formen mer flexibel genom att arbetet inte längre behöver utföras i hemmet ges pendlarna utökade möjligheter att planera sitt arbete och upprätthålla sin skattestatus i anställningslandet, trots ökat distansarbete. Särskilt för den nya gruppen pendlare, offentligt anställda, kommer avtalet innebära större flexibilitet.

Utökningen till tolv månader innebär också att samma längd på period kommer att gälla för att bedöma var arbete utförs, både när man ska avgöra beskattningen av individen och var arbetsgivaravgifter ska betalas. 

Under våren 2024 kom Sverige och Danmark även överens på socialförsäkringsområdet, genom att utöka möjligheten att omfattas av socialförsäkringssystemet i arbetslandet, om arbetet till väsentlig del under en tolvmånadersperiod utförs från arbetslandet. Med väsentlig del avses 50 % eller mer. Tidigare gällde att om 25% eller mer utfördes från bosättningslandet skulle den anställde omfattas av bosättningslandets socialförsäkringssystem. Den utökade möjligheten för beskattningen harmoniserar därmed med de utökade möjligheterna för socialförsäkringen för den grupp av anställda som tillämpar reglerna.

 

Mindre administration för arbetsgivaren

För arbetsgivare kommer det innebära mindre administration i form av att skatteavdrag endast behöver göras i arbetsgivarens land, vilket förenklar lönehanteringen. Detta innebär att danska arbetsgivare inte behöver begära fribeslut från Skatteverket för svenska pendlare för att undvika att registrera sig som arbetsgivare i Sverige och göra svenskt skatteavdrag för arbetsdagar utförda i Sverige.

I samband med att de nya reglerna träder i kraft behöver arbetsgivare och anställda fortsätta med att noggrannhet följa arbetsmönstret för att säkerställa att minst 50 % av arbetstiden under tolvmånadersperioden utförs i anställningslandet. Det kommer också finnas frågor att hantera i de anställdas deklarationer då den relevanta tolvmånadersperioden i fråga riskerar att inte vara till ända vid tidpunkten när det är dags att lämna in deklarationen.

För mer information om det nya Öresundsavtalet och hur det kan påverka dig, tveka inte att kontakta BDO för rådgivning kring beskattning och socialförsäkring för Öresundspendlarna.