Förberedelser inför en börsnotering/IPO – här är 11 viktiga steg i processen

Förberedelser inför en börsnotering, eller IPO, kräver noggrann planering och investering av tid och resurser. Bolag måste överväga val av marknadsplats, anlita rådgivare, och säkerställa att den finansiella rapporteringen och bolagsstyrningen uppfyller de höga krav som ställs. BDO:s rådgivare delar med sig av 11 viktiga steg i processen mot en framgångsrik notering.

IPO är en förkortning som står för Initial Public Offering, vilket också är engelskans begrepp för börsnotering. De aktier som erbjuds i samband med en kommande IPO kan antingen vara nya, det vill säga nyemitterade (nyemission), men det kan också röra sig om ett befintligt innehav av aktier från tidigare ägare, som till exempel investerare och grundare som vill passa på att sälja i samband med noteringen.

Val av marknadsplats

Ett av de första och viktigaste beslutet som bolagets styrelse och ägare måste fatta är att välja vilken marknadsplats man vill göra sin börsintroduktion på. Det finns två reglerade marknadsplatser (börser) i Sverige där aktiehandel sker. Det är Nasdaq Stockholm och den andra är Nordic Growth Market (NGM). Det finns även oreglerade handelsplattformar som Nasdaq First North, Nasdaq First North Premier, Spotlight och NGM Nordic MTF. Dessa handelsplattformar har mindre krav på exempelvis rapportering och bolagsstyrning jämfört med Nasdaq Stockholm och NGM.

Börja förberedelsearbetet i tid

En börsnotering kräver en hel del investeringar i resurser och tid främst från bolagets styrelse och ledning. Flera resurskrävande projekt kommer behöva drivas parallellt under tiden fram till notering. Framförallt är det CFO och bolagets ekonomifunktion som brukar bli hårt belastade. Men med noggrann planering och förberedelser under ca 12–18 månader innan klockringning så brukar bolaget uppfylla noteringkraven. Så med andra ord – börja i tid.

Det är många rådgivare inblandade och då särskilt om bolaget väljer att ta in kapital genom nyemission. Ett exempel är investeringsbankerna som hjälper till att fastställa priset på aktierna baserat på efterfrågan och företagets värdering. Det behöver även upprättas ett antal legala dokument, såsom prospekt och redovisningshandlingar som ska presenteras i prospektet för potentiella investerare. Prospektet måste även godkännas av behörig myndighet, som varierar beroende på var bolaget har sitt säte. För svenska bolag är det Finansinspektionen (FI) som ska godkänna prospektet.

Emittenten behöver även ta hänsyn till ett flertal regelverk, krav och praxis som ligger till grund för en notering på en reglerad marknad, till exempel Nasdaqs Stockholms regelverk för emittenter och svensk kod för bolagsstyrning.

11 viktiga steg på resan mot börsnotering

När väl beslut har fattats om att göra en börsnotering så finns det ett antal viktiga områden att beakta och som måste vara på plats innan en notering. Det är bland annat:

1. Val av emittent

Val av bolag som ska noteras på Nasdaq. Genomföra en analys av organisation- och transaktionsstruktur.

2. Genomför en gap-analys av bolagets verksamhet

Analysen genomförs för att förstå nuvarande läge och brister som måste åtgärdas inför granskning av börsens utsedda revisorer. Vanligen anlitas specialister för en pre-IPO granskning, med rapportering av de gap och brister som bolaget måste åtgärda.

3.Utse rådgivare

Dessa är främst bank/investmentbank, legal rådgivare, skatterådgivare, rådgivningsteam inom redovisning och intern kontroll och börsrevisor.

4. Organisation och kompetens

Styrelsen sammansättning och arbetssätt inkluderat instruktioner behöver genomlysas. Bolaget behöver etablera revisionsutskott, ersättningsutskott samt valberedning. Men även ledningsgruppen sammansättning och arbetssätt behöver ses över.  När det gäller finansfunktionen så behöver bolaget säkerställa bandbredd och tillräcklig kompetens till exempel inom IFRS och koncernredovisning.

5. Finansiell rapportering - intern och extern

Utformningen av finansiell rapportering. Ett bolag på reglerad marknad behöver redovisa sin finansiella rapportering enligt IFRS. Det betyder att befintlig redovisning (exempelvis K2 eller K3) kan behövas konverteras till rapportering enligt IFRS regelverket. För bolag på reglerad marknad tillkommer även krav på digital inlämning av årsredovisningen i enlighet med IFRS-taxonomin (ESEF rapportering)

Den finansiella rapporteringen innefattar även att etablera en struktur med dokumentation av processer och kontroller, uppsättande av budget och prognos med uppföljning samt framtagande av månadsvis rapporteringspaket till ledningsgrupp och styrelse. Bolaget behöver även upprätta en finansiell kalender för avrapportering av delårsrapporter, bokslutskommuniké och hållbarhets- och årsredovisning.

6. Bolagsstyrning

Detta område innefattar bland annat strategisk planering, affärsplan, riskhantering, internkontroll och tillhörande policyer och styrningsdokumentation till exempel ekonomihandbok.

7. IT-miljö och informationssäkerhet

Säkra och optimera IT strategi och styrning, rätt systemstöd, struktur med policys och processer för IT-miljön.

8. Investor Relations, insiderhandel och dess hantering

Utse vem som ska kommunicera med marknaden. Informationsgivning till marknaden är mycket viktig och styrs bland annat av Nasdaqs regelverk för emittenter och MAR.

Uppsättning av insiderlog och en struktur för att hantera insiderfrågor och rapportering till Finansinspektionen.

9. Prospekt

Ta fram ett prospekt som ska innehålla information om verksamheten och villkor för noteringen. Vanligen inkluderas historiska siffror med 3 års historik enligt IFRS med kvalitativ förklaring.

10. Hållbarhet

Om bolaget inte redan har påbörjat ett arbete med hållbarhetsrapportering utöver det som krävs enligt Årsredovisningslagen (1995: 1554) så behöver de förbereda implementeringen av EU Taxonomin, ESEF (digital taggning) och kommande rapportering enligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) tillsammans med European Sustainability Reporting Standards (ESRS) och Directive on Corporate Sustainability Due Diligence (CS3D).

11. Information  på hemsidanaktiebok och registrering med mera

Utöver ovanstående så tillkommer även annat arbete som exempelvis att se över bolagets webbsida, särskilt avsnitt som berör bolagsstyrning och investerarinformation samt att ansluta aktieboken till Euroclear Sweden (bolaget blir då ett avstämningsbolag och ansluts till Euroclears värdepapperssystem) och registrera emittent som publikt bolag.

BDO finns där för er under hela noteringsprocessen

En börsnotering, IPO, är ett stort beslut och innefattar förberedelse inom områden som finansiell rapportering, intern kontrollmiljö med tillhörande styrdokumentation och policyer för att uppfylla de höga krav som ställs på ett noterat bolag.

BDO:s specialister kan vägleda er rätt genom en snårig och krävande process och ge rådgivning anpassad efter er verksamhet med hänsyn tagen till de krav som ställs i en noterad miljö.

Initialt, i god tid innan börsintroduktionen, bör en analys genomföras av bolagets nuvarande ”börsfähighet”. Under analysen arbetar vi nära er för att sedan tillsammans avhjälpa de brister som framkom i analysen. En åtgärdsplan tas fram som är anpassad efter bolagets planerade noteringstidpunkt.