Inför årsskiftet – tips för dig som fåmansdelägare och din personal

När året närmar sig sitt slut är det dags att se över företagets ekonomi och framtida strategier. För dig som är fåmansdelägare finns flera viktiga områden att hålla koll på för att optimera din skattesituation och skapa bästa möjliga förutsättningar inför nästa år. Det handlar om allt från löneuttag och utdelningsberäkning till omstruktureringar och möjligheter till skattefria förmåner för både dig och dina anställda. Här är konkreta tips och råd för att göra årsskiftet både lönsamt och smidigt.

 

Stäm av löneuttag

Beräkningen av hur stor utdelning du kan lyfta från bolaget till 20 procents skatt baseras delvis på den lön du har tagit ut. För att kunna nyttja det lågbeskattade utrymmet behöver du inför bokslutet se över huruvida du har lyft ut rätt lön. Det kan alltså vara aktuellt att ta en extra löneutbetalning innan årsskiftet för att kunna använda det lönebaserade utrymmet och därmed tillgodoräkna dig ett högre lågbeskattat utrymme. Det är även rekommenderat att överstiga lönekravet med viss marginal i det fall någon löneuppgift har blivit fel i bokföringen. För att nå upp till lönekravet behöver en lön lyftas motsvarande det lägsta av 731 520 kr eller 457 200 kr + 5 procent av totala kontanta bruttolöner i bolaget och dess dotterbolag. Lönekravet avser kontanta bruttolöner utbetalda under 2024 och kravet måste vara uppfyllt för att kunna tillgodoräkna det lönebaserade utrymmet vid beräkningen av ett gränsbelopp i din K10-blankett. Lönekravet behöver bara uppfyllas av en person i en närståendekrets, men det räcker inte med att de närstående sammanlagt har en lön motsvarande lönekravet.

 

Starta nytt bolag före årsskiftet

Om du planerar att starta ett nytt bolag och vill använda förenklingsregeln vid beräkning av ditt gränsbelopp kan bolaget med fördel bildas före årsskiftet. Du får då rätt att beräkna gränsbeloppen från och med den 1 januari.

 

Omstrukturering av ägandestruktur

Planerar du att äga ditt verksamhetsbolag genom ett holdingbolag kan det vara bra att börja planera inför omstruktureringen. Använder du löneunderlag för att beräkna gränsbeloppet finns det ett så kallat ”transferfönster” i januari. Mellan den 2 januari och den första löneutbetalningen i januari är en fördelaktig tidpunkt för att genomföra omstruktureringen och maximera gränsbeloppet. Det nya holdingbolaget kan med fördel bildas innan årsskiftet.

 

Omprövning bakåt i tiden − sista chansen för inkomståret 2018

Har du rätt till ett avdrag eller liknande under ett tidigare beskattningsår kan det vara aktuellt att skicka in en begäran om omprövning till Skatteverket före årsskiftet. En begäran om omprövning ska ha kommit in före utgången av sjätte året efter inkomståret. Har du exempelvis sålt en bostad under 2018 och vill ompröva och få tillbaka vinstskatten behöver detta göras före årsskiftet.

 

Skattefria julgåvor

Om du får en gåva från din arbetsgivare är det oftast en skattepliktig förmån. Men det finns några undantag. Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor är skattefria om marknadsvärdet inte överstiger ett visst belopp. Vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att gåvorna ska vara skattefria. Summorna gäller inklusive moms.
  • En julgåva kan vara skattefri om värdet inte överstiger 550 kr
  • En jubileumsgåva kan vara skattefri om värdet inte överstiger 1 650 kr
  • Minnesgåvan kan vara skattefri om värdet inte överstiger 15 000 kr
 

Friskvårdsbidrag - en förmån för personalen

Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr per år är en skattefri personalvårdsförmån som du kan använda till enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård, till exempel ett gymkort eller ridlektioner. Friskvårdsbidraget kan erbjudas till ägare och styrelsemedlemmar, men ett krav är att alla i personalen ska erbjudas friskvårdsbidrag på samma villkor. Ersättning för friskvård ska vara den anställde tillhanda innan årsskiftet enligt Skatteverkets regler. Utlägg för friskvård i november och december kan dock ersättas även under 2025 men då för nästa års friskvårdssaldo.

 

Förslag på nya 3:12 regler

Det har kommit förslag på nya förenklade och förbättrade 3:12-regler. Förslaget är att reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2026. Eftersom det fortsatt är ett förslag är vår rekommendation att inte agera förrän vi med säkerhet vet, vilka delar av förslaget som kommer gå igenom.

Läs också:

Jerndal tipsar – Avsnitt 14

En följetong med viktiga tips för entreprenörer och företagsledare