Kassaflödesanalysen - några vanligt förekommande frågor
Kassaflödesanalysen - några vanligt förekommande frågor
- Den ger en överblick över hur likvida medel flödar in och ut i ett bolag eller koncern.
- Den kan fungera som ett verktyg i samband med större beslut avseende investeringar, finansiering samt drift. Genom att analysera och identifiera kassaflödet kan bolaget identifiera områden där de kan förbättra sin likviditetsstyrning.
- Möjligheten att attrahera intressenter och investerare. Genom kassaflödet kan man visa att bolaget har en stabil och hållbar ekonomisk grund.
- Uppfyllandet av gällande lagkrav. Enligt årsredovisningslagen är det är obligatoriskt med en kassaflödesanalys i koncernredovisningar och för större företag. Det framgår även av K3 att det är obligatoriskt med kassaflödesanalys i koncernredovisningen och i större företags årsredovisningar. Mindre företag och koncerner kan frivilligt välja att upprätta en kassaflödesanalys.
En kassaflödesanalys presenteras vanligtvis i tre kategorier:
- Kassaflöde från den löpande verksamheten – Här presenteras den löpande verksamheten, såsom försäljning av varor eller tjänster, inbetalningar från kunder, utbetalningar till leverantörer samt personalkostnader för att ge några exempel.
- Kassaflöde från investeringsverksamheten – Avser långsiktiga investeringar, tex byggnader, maskiner och inventarier.
- Kassaflöde från finansieringsverksamheten – Inkluderar kassaflöde från finansieringsverksamheter såsom b.la lån, nyemissioner, utdelning till aktieägare.
- Läs mer här: Vanliga fel i kassaflödesanalyser
Vi följer nu upp denna artikel med två vanligt förekommande frågor där koncernens kassaflöde skiljer sig mot hur kassaflödet presenteras i moderbolaget.
Kassaflödesanalys på bolags- och koncernnivå
Förvärv av aktier i dotterbolag
Redovisning i moderbolagets kassaflöde
Förvärv av aktier i dotterbolag presenteras under kassaflödets investeringsverksamhet. Bolaget ska under investeringsverksamheten endast presentera det likvida belopp som faktiskt betalats kontant I många fall så kan en förvärvsköpeskilling bestå av olika delar. Förvärvet kan till exempel ha finansierats med lån från säljaren, emission av eget kapitalinstrument, eller en framtida prestationsbaserad tilläggsköpeskilling. Notera att ingen av ovan poster initialt avser en likvidbetalning och därför ska dessa poster inte presenteras som erlagd köpeskilling vid förvärv av dotterbolag. I samband med att en kassaflödesanalys upprättas krävs vanligtvis analys av detaljerad information om förvärvet (såsom exempelvis förvärvsavtal och förvärvsanalys). För denna typ av transaktion är det många gånger ej möjligt att endast utgå från en analys över ingående resp utgående balanser, i samband med upprättandet av kassaflödet.
Redovisning i koncernens kassaflöde
Förvärv av aktier i dotterbolag presenteras på samma sätt och med samma förutsättningar, som i moderbolaget ovan, det vill säga under kassaflödets investeringsverksamhet. Dock med en avvikelse - hänsyn ska även tas till det förvärvade bolagets faktiska kassa/bank vid förvärvstillfället i och med att koncernen får ett tillskott av likvida medel genom det förvärvade bolagets kassa. Detta belopp ska reducera beloppet ”förvärv av aktier i dotterbolag”.
I samband med upprättandet av kassaflödet behöver även hänsyn tas till det förvärvade bolagets tillträdesbalans (det förvärvade dotterbolagets balansräkning vid själva förvärvstillfället). Detta då det endast är förändringar i kassaflödet efter förvärvsdatum för det förvärvade dotterbolaget som påverkar koncerners kassaflöde och som ska presenteras. För att exemplifiera;
I det förvärvade dotterbolaget finns vid förvärvstillfället kundfordringar om 50 MKr (2023-09-30) och vid upprättandet av kassaflödet uppgick kundfordringar till 60 Mkr (2023-12-31).
Den förändring som ska återspeglas i kassaflödet är endast 10Mkr, dvs förändringen från 50 Mkr till 60 Mkr. Notera att denna justering endast ska göras det år bolaget förvärvades.
Är det förvärvade bolaget utländskt och rapporterar i en annan valuta än moderbolaget, då behöver ytterligare hänsyn tas till de omräkningsdifferenser som uppkommer i samband med själva koncernredovisningen.
Finansiell leasing
Enligt K3 ska alla leasetagare, i sin koncernredovisning, redovisa finansiella leasingavtal i balansräkningen som tillgång och skuld. I juridisk person så får alla leasingavtal, både finansiella och operationella, redovisas som operationella.
Nedan exempel utgår ifrån att moderbolaget valt att redovisa all leasing som operationell. Koncernen innehar både finansiella och operationella leasingavtal och således ska de finansiella redovisas i balansräkningen som en tillgång och en skuld.
Redovisning i moderbolag
Då alla leasingkostnader är redovisade som operationella (externa löpnade kostnader i bolagets rörelse), så behöver vanligtvis ingen justering i bolagets kassaflöde göras. Leasingkostnader ingår i bolagets rörelseresultat och ska även ingå i kassaflödet från den löpande verksamheten.
Redovisning i koncernbolag
Finansiell leasing presenteras i koncernens balansräkning både som en tillgång (till exempel maskiner och inventarier) och som en skuld. Den leasingavgift som bolaget löpande betalar redovisas dels som amortering av skulden, dels som en räntekostnad i koncernredovisningen.
Utifall förändringar har skett i balansposterna genom nyteckning av avtal, innebär detta en ökning av dessa poster utan att en faktisk utbetalning eller inbetalning har skett. Dessa förändringar skall därför justeras för i kassaflödet.
I koncernens resultaträkning presenteras kostnaden för finansiell leasing som avskrivningar på materiella tillgångar och som en räntekostnad. I samband med upprättande av kassaflödet så ska även kostnaden för avskrivningar återläggas i kassaflödet för den löpande verksamheten under ”poster som inte ingår i kassaflödet”.
Leasingavgiften (den avgift som koncernen faktiskt har betalat) redovisas under kassaflödets finansieringsverksamhet, som en amortering av leasingskuld. Koncernen kan även redovisa räntekostnader som en del i leasingavgiften om den betraktas som kostnad för finansieringen och klassificeras på samma sätt år från år.
Har ni frågor eller funderingar kring kassaflöden så är ni välkomna att höra av er till oss på BDO.