Ny redovisningsstandard IFRS 19 har publicerats

Den nya redovisningsstandarden IFRS 19, syftar till att förenkla upplysningskraven för dotterföretag som ingår i en  IFRS-koncern. Standarden förväntas ha liten påverkan på svenska företag.

IFRS 19  Subsidiaries without public accountability: Disclosures publicerades i maj 2024 av IASB® och vänder sig till dotterföretag till moderföretag som upprättar koncernredovisning enligt IFRS®. Dotterföretag inom en sådan koncern kan framöver välja att upprätta sina finansiella rapporter enligt full IFRS, men med lägre ställda upplysningskrav. Syftet är att möjliggöra för fler företag att tillämpa värderingsreglerna i IFRS utan att behöva tillämpa de omfattande upplysningskrav som IFRS innebär.

Vi ser emellertid inte att IFRS 19 kommer att få någon större påverkan på svenska företag, då juridiska personer i Sverige som ingår i en IFRS koncern måste tillämpa K2, K3 eller RFR2 i sin legala redovisning. I skrivande stund är det ännu oklart vilka undantag och/eller tillägg som kommer att införas i RFR 1 och RFR 2 med avseende på IFRS 19.

Standarden är frivillig att tillämpa och börjar gälla för företag med räkenskapsår som börjar 1 januari 2027 eller senare, tidigare tillämpning är tillåten. För att kunna tillämpa IFRS 19 krävs bland annat att företaget uppfyller nedan kriterier:
  • Företaget är ett dotterföretag (även moderföretag i en underkoncern får tillämpa IFRS 19)
  • Företaget skall ej vara publikt (dvs deras skuld eller eget kapital instrument får ej handlas på en offentlig marknad)
  • Det överordnade moderföretaget skall presentera konsoliderade finansiella rapporter i enlighet med IFRS
Kortfattat kan standarden beskrivas som ett tillägg till redan existerande redovisningsstandarder där relevant standard tillämpas på en transaktion, eller händelse, i syfte att identifiera, värdera och presentera denna och därefter appliceras aktuellt avsnitt under IFRS 19 avseende upplysningskraven.

Vidare framgår från IFRS 19 att endast väsentlig information ska upplysas om. Detta medför att även om en specifik standard förespråkar detaljerade upplysningskrav så kan företaget undgå att upplysa om detaljerad information om denna ej är väsentlig. Väsentlighetskriteriet blir därmed en viktig fråga att ta ställning till för företag som väljer att tillämpa denna standard.

Om ni har några funderingar eller vill diskutera möjliga effekter av den nya IFRS standarden kan ni vända er till våra IFRS- och redovisningsspecialister.