Professionella idrottare – rätt uppgifter till Skatteverket och en hållbar strategi för ekonomin

Elitidrottare är en spännande yrkesgrupp där en betydande förmögenhet kan uppnås vid tidig ålder. Professionella idrottare bor och arbetar ofta i flera länder under sin karriär, vilket innebär att deras olika typer av inkomster och tillgångar kan vara utspridda över olika skattejurisdiktioner. För idrottare som flyttat utomlands kan deklarationen därför vara en komplex process eftersom man ofta kan vara skattskyldig i flera länder samtidigt.

Här går vi igenom hur några av de viktigaste reglerna ser ut och betydelsen av att noga se över omständigheterna under sin utlandsvistelse för att skapa en hållbar och framgångsrik strategi för sina inkomster och för sin förmögenhetsuppbyggnad.

Begränsad eller obegränsad skattskyldighet

Vid en utflytt från Sverige för att fortsätta karriären utomlands är det avgörande att fastställa personens fortsätta skatteposition i Sverige efter flytten, begränsad eller obegränsad skattskyldighet:

  • Obegränsad skattskyldighet innebär att personen som utgångspunkt är skattskyldig i Sverige för sina globala inkomster, oavsett var i världen de intjänas.
  • Begränsad skattskyldighet innebär att personen i Sverige enbart beskattas för inkomster med källa i Sverige, exempelvis lön från en svensk utbetalare. 

Även om personen flyttar utomlands innebär det inte att personen också skattemässigt har lämnat Sverige, utan personen kan kvarstå som obegränsat skattskyldig i Sverige under många år efter att man har flyttat. Frågan om skattepositionen avgörs i det enskilda fallet och beror på en rad omständigheter.

För den som är obegränsat skattskyldig i Sverige efter utflytten, och alltså som utgångspunkt ska beskattas för även de utländska inkomsterna, finns det svenska regler och kan även finnas dubbelbeskattningsavtal, som kan begränsa Sveriges rätt att beskatta de utländska inkomsterna.

 

Sexmånaders- och ettårsregeln

Sexmånadersregeln innebär i stora drag att inkomst från anställning utomlands kan undantas från svensk beskattning om vistelsen i det andra landet varar under minst sex månader och inkomsten beskattas i verksamhetslandet. Om istället ettårsregeln kan tillämpas så finns inget krav på att inkomsten ska beskattas i ett annat land för att den ska vara skattebefriad även i Sverige.

Båda reglerna kräver att personen inte vistas i Sverige mer än kortare besök, vilket i snitt innebär 6 dagar per månad respektive 72 dagar per anställningsår.

Om kravet på anställningens tid utomlands inte uppfylls på grund av oförutsedda händelser, finns den så kallade säkerhetsventilen i lagstiftningen som innebär att Sverige ändå undantar inkomsten från beskattning om det framstår som "uppenbart oskäligt" att beskatta inkomsten i Sverige. Ett konkret exempel på detta var pandemin covid-19 som ledde till att en del anställningar utomlands avbröts innan tidskravet om sex eller ett år utomlands var uppfyllt. Tillämpningen av är dock restriktiv och kräver särskild prövning av Skatteverket.

 

Dubbelbeskattningsavtal

Om sexmånadersregeln och ettårsregeln inte kan tillämpas så kan eventuellt ett skatteavtal mellan Sverige och det aktuella landet vara konstruerat så att Sverige inte får ta ut svensk skatt på vissa inkomster som uppkommer under utlandsbosättningen. Detta kan få mycket gynnsamma konsekvenser i det enskilda fallet.

Länder som Sverige inte har ett skatteavtal med är till exempel Portugal, Grekland, Ryssland, Monaco och Förenade Arabemiraten (Dubai). Finns det inget skatteavtal är det av än större vikt att noga se över omständigheterna i övrigt, inför och under utlandsvistelsen.

 

Upprättande av inkomstdeklaration

Det finns en skyldighet att redovisa samtliga inkomster till Skatteverket i den årliga inkomstdeklarationen så länge man kvarstår som obegränsat skattskyldig i Sverige. Man anses vara obegränsat skattskyldig i Sverige under fem år från utflytt, om man inte kan bevisa för Skatteverket att man är begränsat skattskyldig i Sverige.

Status som begränsat skattskyldig i Sverige eller tillämpning av sex-och ettårsregeln respektive dubbelbeskattningsavtal är inget som sker automatiskt utan detta måste bevisas för Skatteverket genom korrekta yrkanden i den årliga inkomstdeklarationen. Att kunna eller inte kunna tillämpa dessa regler har avgörande betydelse för nivån på den svenska skatten.

Den som inte har lämnat någon inkomstdeklaration till Skatteverket, eller inte lämnat någon uppgift om utländska inkomster under åren utomlands, kan därmed ha lämnat felaktiga uppgifter, vilket kan innebära ett skatteundandragande. Om det finns skatt som skulle ha betalats i Sverige är skattetillägget på den skatten dessutom 40 %. Det finns dock möjlighet till frivillig rättelse av felaktiga (eller uteblivna) inkomstdeklarationer, vilket är något BDO Sports Advisory lämnar rådgivning om.

 

BDO – din globala rådgivare inom Sports Advisory

BDO Sports Advisory bistår professionella idrottare som flyttar från eller till Sverige med skatterådgivning. Rådgivningen omfattar inte bara svenska beskattningsregler, utan vi är en del av ett globalt nätverk av specialiserade rådgivare, som medför att vi kan lämna skatterådgivning i de flesta relevanta länder.

Utöver rådgivning kring grundläggande frågor om skattskyldighet i olika länder och biträde med inkomstdeklarationer så lämnar vi rådgivning om strukturering av inkomster och förmögenhet genom olika former av kapitalförvaltande bolag, planering för inkomster från reklamavtal eller sponsorer, schablonbeskattade bankkonton och svenska eller utländska kapitalförsäkringar som kan vara lämpliga för professionella idrottare.

Den 2 maj 2025 är sista dagen att lämna inkomstdeklaration. Har du frågor eller behöver hjälp att deklarera är du varmt välkommen att kontakta oss på BDO Sports Advisory.