Redovisning av biologiska tillgångar

Har du biologiska tillgångar och funderar kring redovisningen av dessa? Denna artikel ger en överblick över de pågående diskussionerna och den senaste rapporten om ämnet, vilket kan hjälpa till att klargöra riktlinjerna och vägleda företag i deras redovisningspraxis.

Nuvarande reglering inom K2/K3

I Bokföringsnämndens (BFN) olika regelverk saknas, eller förekommer i mycket begränsad omfattning,  särskilda regler om såväl biologiska tillgångar såsom växande gröda och skog, som allmänt för jordbruks- och skogsbruksföretag. BFN har därmed gjort bedömningen att det troligtvis kommer att krävas kompletterande regler i K-regelverken i form av allmänna råd eller andra vägledande uttalanden som närmare anger hur växande gröda och andra biologiska tillgångar ska redovisas och hur utgifter kopplade till dessa slags tillgångar ska hanteras i redovisningen.

Utredning pågår

Som ett underlag till BFN:s fortsatta arbete har en utredning publicerats som redogör för nuvarande praxis avseende redovisning av biologiska tillgångar i form av växande gröda. Rapporten, som KPMG tagit fram på uppdrag av BFN, diskuteras om en ändring i förhållande till praxis är önskvärd, hur biologiska tillgångar i så fall bör redovisas och vilka konsekvenser en ändrad redovisning kan få.  Rapporten är avgränsad till levande växter där själva växten skördas, dvs spannmål och träd.

Rapporten publicerades 2023 men BFN har ännu inte tagit ställning till rekommendationerna.

Huvudbudskapen i rapporten

I K-regelverken saknas det, eller finns endast bristfälliga, regler kring redovisning och värdering av biologiska tillgångar. Utredningen betonar vikten av att komplettera regelverket med tydliga men enkla regler då det finns ett stort antal företag i Sverige som utövar jord- eller skogsbruk.

KPMG bedömer i sin rapport att företag som tillämpar såväl K3 som K2 eller reglerna för årsbokslut ska använda aktiveringsmodellen för att redovisa tillgången där utgifter för att anskaffa eller tillverka posten ska inkluderas i värderingen.
  • Växande gröda bör redovisas som varulager. Vid skördetidpunkten är det tillgångens upparbetade värde som ligger till grund för varulagersvärdering där etablerade schablonmetoder får tillämpas. Det saknar betydelse om produkten ska säljas eller användas för vidareförädling.
  • Växande skog bör redovisas som anläggningstillgång, utifrån anskaffningsmetoden. Skog omfattas av ett legalt återplanteringskrav och företag bör därför inte göra värdeminskningsavdrag på denna typ av tillgång. Utgifterna för återbeskogning redovisas enligt kostnadsföringsmodellen.  

Enskilda näringsidkare som tillämpar K1 bör få tillämpa kostnadsföringsmodellen vid redovisning av biologiska tillgångar då man gör bedömningen att försiktighetsprincipen väger tyngre i detta regelverk samt att K1 har en stark koppling till skattereglerna.  Detta är också i enlighet med hur de flesta K1 bolag redovisar biologiska tillgångar idag.

För mer information kan ni ta del av utredningen här. Ni är också välkomna att höra av er till oss redovisningsspecialisterBDO för en vidare diskussion.
 

Kontakta våra redovisningsexperter för vägledning

Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy. Läs vår policy här.