Semestertider – 7 tips till dig som arbetsgivare
Sommaren är här och snart är det dags för semester och återhämtning för de anställda. Många verksamheter stänger ner under en del av sommaren medan andra löper på som vanligt eller till och med har högsäsong. Som arbetsgivare behöver du veta vilka regler som gäller. Nedan kan du läsa om några viktiga delar från semesterlagen. Finns kollektivavtal på arbetsplatsen behöver du som arbetsgivare även känna till vad som regleras där.
Den svenska semesterlagen reglerar anställdas rätt till semester och semesterersättning. Den har som syfte att säkerställa att alla anställda får tillräckligt med ledighet för återhämtning vila. Här följer sju delar som är extra viktiga att ha koll på inför sommarens semestrar för dig som arbetsgivare.
1. Antal semesterdagar
Alla anställda har rätt till 5 veckor semester. Är semesterdagarna ännu inte intjänade som betalda dagar har den anställde ändå rätt till semester, men då som obetalda dagar med löneavdrag. Påbörjas anställningen efter 31 augusti finns dock ett undantag. Då har den anställde endast rätt till 5 semesterdagar, då man antas nyttjat delar av sin semester tidigare.
Som arbetsgivare är du även skyldig att se till att dina anställda tar ut minst 20 betalda dagar under semesteråret. Obetalda dagar kan man inte tvinga de anställda att ta ut.
2. Sammanhängande ledighet
Semesterlagen nämner den anställdes rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden juni till augusti. Vissa undantag kan förekomma, exempelvis i kollektivavtal. Viktigt att se över planeringen för sommaren, och i god tid meddela de anställda semesterperioderna. Senast 2 månader innan ledigheten påbörjas ska de anställda informeras.
3. Obetald semester och förskottsemester
Anställda som inte tjänat in till betald semester kan erbjudas förmånen av förskottssemester istället för obetald semester. Det är viktigt att det finns avtal kring detta där det framgår antal dagar och hanteringen av uppkommen förskottsskuld.
Semesterlagen reglerar att en förskottsskuld efterskänks till den anställde efter 5 år.
4. Sparade semesterdagar
Semesterdagar kan sparas först när 20 betalda dagar tagits ut. Sparade semesterdagar kan sparas i max 5 år. Viktigt är därför att man i samband med semesterplaneringen ser över de sparade dagarna så att det finns en plan även för dem. Tänk på att sparade dagar kan tas ut först när årets alla betalda dagar är nyttjade.
5. Om en anställd blir sjuk under semestern
Om den anställde skulle blir sjuk under sin planerade semester, ska detta anmälas till arbetsgivaren så snart som möjligt. Semesterdagarna ska då ändras till sjukfrånvaro för perioden.
6. Föräldraledighet under sommaren
En anställd kan ansöka om föräldraledighet max 3 perioder under ett år och behöver lämna in sin ansökan senast 2 månader innan planerad ledighet (om möjligt). Vid föräldraledighet under sommarperioden är det bra att även sätta upp en plan för de 20 obligatoriska semesterdagarna, så att detta inte missas.
Tänk på att 120 föräldradagar per barn är semesterlönegrundande (180 vid ensam vårdnad). Föräldraledighet kan därför komma att påverka antalet intjänade betalda semesterdagar året därpå. Viktigt att ha i åtanke vid semesterårsskiftet.
7. Utbetalning av semesterersättning
Till sist vill vi även nämna utbetalning av semesterersättning löpande på lönen. Det kan vara ett smidigt sätt att betala ut semesterersättningen vid kortare anställningar och inte boka upp någon semesterskuld. Enligt semesterlagen är detta möjligt när en anställning pågår i max 3 månader. Lägsta nivå på denna ersättning är 12% enligt semesterlagen.